BAKI, 16 fevral. TELEQRAF

Portuqaliyalı tədqiqatçılar qəhvənin müntəzəm istehlakının ömrü uzatdığını göstərən 85 araşdırmanı təhlil ediblər.

Teleqraf-ın xəbərinə görə, tədqiqat nəticəsində müəyyən edilib ki, gündə üç fincan qəhvə insan ömrünü təxminən 1,84 il uzadır.

Portuqaliyanın Coimbra Universitetindən bir komanda Avropa, Amerika, Avstraliya və Asiya üzrə iştirakçıların olduğu 85 araşdırmanı incələyərək qəhvənin sağlamlıq göstəricilərini təhlil edib. Ümumilikdə, təhlillər göstərir ki, gündə üç fincana yaxın qəhvə içmək orta hesabla insanın ömrünü əlavə 1,84 il artırır və müntəzəm qəhvə istehlakı ciddi xəstəliklərdən azad olmağa kömək edir.

Daimi qəhvə istehlakı əzələ, ürək-damar, zehni və immun sisteminin funksiyalarının qorunması ilə əlaqəli görünür. Bu, ürək-damar və tənəffüs sistemi xəstəlikləri, insult, bəzi xərçəng növləri, şəkərli diabet, demans, ağır depressiya və ya zəiflik kimi şərtlərlə tərs şəkildə əlaqələndirilir ki, bu da yaşlılara təsir edən ən çox yayılmış xəstəliklərdəndir.