
BAKI, 2 mart. TELEQRAF
Duz orqanizm üçün zəruri element olsa da, həddindən artıq istehlak ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər duzun normadan artıq istehlakının səbəb olduğu xəstəliklərə diqqət çəkərək xəbərdarlıq edir.
Teleqraf xəbər verir ki, çox miqdarda duz istehlakı bir çox xəstəliklərin əsas səbəbidir. Yüksək təzyiq, böyrək xəstəlikləri, ürək-damar xəstəlikləri və insult kimi bir çox ciddi sağlamlıq problemləri həddindən artıq duz istehlakı ilə bağlıdır.
Mütəxəssislər bir çox insanın yeməklərində duz istifadəsinə diqqət yetirdiyini, lakin bilmədən gizli duz mənbələrindən çox duz istehlak etdiklərini bildirib. Turşu, qəlyanaltılar, hətta duzlu ayran və şalğam suyunun tərkibində çox miqdarda duz var. Bu qidalar biz fərqinə varmadan duz istehlakımızı artırır. Bu səbəbdən işlənmiş, duzlu qidalardan uzaq durmalıyıq.
Duz istehlakını azaltmağın ən təsirli yollarından biri yeməklərdə və süfrələrdə duzdan istifadə etməməkdir. Bir çoxumuz yeməyin dadına baxmadan duz əlavə edirik. Ancaq qidalarda olan təbii natrium orqanizmin ehtiyacını ödəməyə kifayət edir. Əlavə duz tamamilə lazımsız və sağlamlığa zərərlidir. Bu, xüsusilə hipertoniya, ürək çatışmazlığı, böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün vacibdir. Ən praktik həll yolu yemək bişirərkən duz əlavə etməmək və süfrədə duz istifadə olunmamasıdır.
Orqanizm ancaq kifayət qədər su qəbulu ilə artıq natriumu tarazlaya bilər. Bununla belə, ən yaxşı yanaşma duz qəbulunu minimuma endirmək və nizamlı olaraq su istehlak etməkdir. Ümumi ürək-damar sağlamlığının qorunmasında balanslı qidalanma, nizamlı idman və rutin sağlamlıq yoxlamaları da çox əhəmiyyətlidir.
Duz istehlakı ilə bağlı xəstəliklərin erkən mərhələdə aşkarlanması üçün müntəzəm sağlamlıq yoxlamaları vacibdir. Natrium səviyyələrinin qan testləri, təzyiq ölçmələri və həkim müayinələri ilə tarazlıqda olub-olmadığını izləmək mümkündür. Bu yoxlamalar sağlamlıq risklərinin əvvəlcədən təsbit edilməsinə imkan verir və xəstələrin daha sağlam və keyfiyyətli həyat sürməsinə kömək edir.